באנר דודי שרון

Rtcles

דברים שמעניינים אנשים

אורז: מגרגר היסטורי ראשון ועד מתכון לאורז ביתי

פרסי, תאילנדי, בר, בסמתי, קלאסי, הודי, יסמין, מלא, ארוך, קצר, עגול, דביק, אחד-אחד, צבעוני, אדום, חום או לבן, אני אוהב את כולם!!!

אורז הוא אחד המאכלים הותיקים ביותר ועדיין נחשב לפופולארי מאוד גם היום. סיפורו הוא הסיפור של העולם שלנו, של ההיסטוריה אך גם של ההווה שבו אנחנו חיים. כמי שחקר אותו, אוהב לבשל איתו ועוד יותר אוהב לאכול ממנו אני מזמין אתכם למסע מרתק אודות האורז שנמצא על השולחן של כמעט בכל בית בישראל.

למה אני כל כך אוהב אורז?

כי הוא עשיר מאוד באנרגיה אך בו זמנית הוא דל בשומן. היופי שבו הוא שניתן לשלב אותו כמעט עם כל סוגי המאכלים ובדרך זו ליצור שפע של מנות נפלאות, מזינות וטעימות. למעשה בכל מדינה שבה ביקרתי שאלתי על מאכלים אותנטיים ותמיד ציינו את האורז כחלק מהתפריט היומי. בכל מקום מיד הביאו לי מתכון מקומי וייחודי, החל מהריזוטו המפורסם של צפון איטליה ועד סושי עסיסי ביפן.

אורז מיתולוגי

האורז הוא לא רק חלק מהתפריט של מדינות רבות, הוא גם חלק מתרבות שלמה. בדת ההינדית ובדת הבודהיסטית האורז משמש מנחה דתית. בפולקלור הבורמזי, הוא חלק אינטגראלי מסיפור בריאת העולם. המיתולוגיה הבורמזית מספרת שהאלים העניקו לאנשים הראשונים הקדמונים זרעי אורז וכיוונו אותם לבורמה, שם הוא גדל באופן אופטימאלי.

לפי המיתולוגיה הסינית פנינים ואבנים טובות הם לא הדברים היקרים בעולם, כי אם חמשת הדגנים וביניהם – האורז הוא היקר ביותר. עוד מיתוס סיני גורס כי לאחר שהסינים חוו שיטפונות חמורים ולא היה להם מה לאכול, רגע לפני שכולם גוועו ברעב הם הבחינו בכלב שמגיח מהשדות. כשהתקרב אליהם, ראו שעל זנבו של הכלב נתלו זרעים ארוכים, ואותם זרעי אורז שהתגלו בעזרת הכלב, עזרו להם לשרוד את אסון הטבע.

כשניסיתי להתחקות אחר המקור הראשוני של האורז, הבנתי שאין תמימות דעים. והרי אין זה פלא, האורז נמצא איתנו כל כך הרבה שנים, אלפי שנים וקשה מאוד להחליט היכן הכול התחיל. מה שכן למדתי במהלך השיטוטים שלי בעולם הוא שעבור מדינות אסיאתיות רבות המילים לאוכל, חקלאות ואורז הן זהות לחלוטין. וזו אולי ההוכחה לכך שהוא החל את דרכו ביבשת האסיאתית.  מה שברור הוא שעיבוד האורז הוא אחד מן ההתפתחויות הכי חשובות בהיסטוריה שלנו מאחר והוא הצליח להאכיל יותר אנשים לאורך תקופה ארוכה מכל גידול אחר.

אסיה עדיין נחשבת לספקית ולצרכנית הגדולה ביותר בעולם, אולם ניתן למצוא שדות של אורז גם באמריקה הלטינית, באוסטרליה ובאירופה. מדובר במזון בסיסי וזול יחסית שמספק יותר ממחצית הקלוריות היומיות הדרושות, גם למשפחות העניות ביותר באפריקה ואסיה. אך כמו כל דבר בעולמינו גם הוא מושפע מהשינויים האקלימיים שעוברים על כדור הארץ.

כדי לגדל אורז יש צורך במנות גדושות של מים, אך בצורות או גשמים חזקים ופתאומיים מחבלים ביכולת לספק את הצורך ההולך וגובר בו.

מדי פעם כשאני מוצא את עצמי מודאג מכך שייצור האורז נמצא בקשיים כי גם הוא מושפע משינויי האקלים הגלובליים, אני מזכיר לעצמי שאני נשוי לפולניה, ולפחות היא מכורה לתפוחי אדמה

ובואו לא נשכח שהוא גם טעים, אז למקרה שבא לכם מתכון לאורז, כדאי להיכנס לאתר של סוגת!

Tags:
מירב כותבת ועורכת תוכן בכירה במגזין Rtcles.
View all posts

LEAVE A RESPONSE

אולי יעניין אתכם גם